Cuma, Ocak 20, 2006

Tutsak ©



Büyük ihitmalle bu yıl içinde , üzerinde 4 yıldır çalıştığımız, grafik novel "tutsak" piyasada olacak.

Oracle Lite9i

Eski projeleri anlatmaya devam.

2002 yılında Türkiye'de oracle lite9i ile yapılmış proje ve oracle 'ın elinde bu işle ilgili referans yoktu. İpragaz, bayilerine yönelik olarak başlattığı CRM uygulamasını sahada takip etmek istiyordu. ve bu işi mobil cihazlarla yapmak istiyordu

Uygulama, DMZ üzerinde çalışan webtogo server müşteri verilerini , kişi , bölge, görev özelliklerine göre içerdeki SAP den alarak GPRS modemli EG800 lere indiriyor ve buradan da gerekli işlemleri yapılmasını sağlıyordu.

Çarşamba, Ocak 04, 2006

MAP Basic & Trimble

Bundan bir iki ay önce , gazetelerde sayısal harita üzerinden GPS kullanarak, kişilerin kendi araçlarını takip etmesini sağlayan bir ürünün reklamları vardı. 2000 yılında , MapBasic ve Trimble CrossCheck ürünlerini kullanarak, sadece yazılım geliştirme masrafı olan, küçük işletmelerin kullanacağı, internet üzerinden araç ya da benzeri hareketli cihazların takip edilmesini sağlayan bir sistem geliştirmiştim.

MapBasic , visual basic' e çok benzeyen bir dil. MapInfo tarafından oluşturulmuş, sayısal harita altlıklarını kullanarak , GIS uygulamaları gelişrilimesini sağlıyor.

Kurduğum sistemde, Trimble 'ın ürünü olan CrosCheck GSM ünitesi araçta bulunuyordu. CCGSM adından da anlşıldığı gibi, GPS verilerini işleyerek bunları, belirli bir GSM alıcısna gönderen bir modül. Ancak üzerinde, hızlimiti , bölge sınırlaması, alarm sinyali, ve diğer data girişleriyle ilgili kurallar belirleyeyer tetikleme yapılabiliyor.

Tekfen bank a kurduğumuz demoda, ve web üzerinden çalışan uygulamada, araçtan gelen koordinat bilgileriyle (burada UTM koordinatları ile ilgili çevrim yapmak gerekiyor) aracın adres bilgisi bulunarak, belirli periyodlarla, araç konumunu gösteren harita snaphot' ı kaydediliyordu böylece, periyodlar halinde aracında adresi ve haritadaki konumu öğrenilebiliyordu. Normalde ArcGIS ve MapExtrme gibi ürünlere 50K 60K $ civarında bir bedel ödenirken, bu sistemle sadece MapBasic ve Sayısal harita bedeli ödenerek küçük ölçekli bir GIS platformuna sahip olunabilyordu. Tabi iş burada pazarlamacılara kalıyor.